MENIU
 • Coșul este gol!

Cum să mergi la sală în condiții maxime de siguranță

Posted by admin 26.10.2020 0 Comment(s)

Minte sănătoasă în corp sănătos - sau, cel puțin, așa spuneau latinii. La distanță de câteva secole bune, în anul de grație 2020, preocuparea pentru sănătatea celor două a dat naștere la stiluri de viață și industrii care ne țin atenția zi și noapte. 

 

E demonstrat că practicarea de exerciții fizice în mod regulat îmbunătățește sănătatea și mobilitatea corpului. 

 

Cu toate acestea, atunci când are loc o întrerupere a antrenamentului pentru o perioadă mai lungă de timp sau dacă decideți să renunțați la exercițiile fizice, câteva modificări severe se produc la nivelul corpului și al creierului. Lipsa efortului fizic influențează aspectul corpului, dar și starea de spirit. De asemenea, aceste schimbări pot pune în pericol sănătatea cardiovasculară, structura musculară, funcția creierului, emoțiile și concentrarea. Totodată, poate crește probabilitatea de a dezvolta o boală cronică. 

 

Dar cum 2020 a venit la pachet cu provocarea Covid-19, desigur, obiceiul de a face mișcare și de a avea un stil de viață sănătos a fost în mod serios afectat. Mai bine de două luni de zile sălile de sport au fost închise și interzise activitățile fizice ce se desfășoară în grup. Reveniți, însă, din starea de urgență și interdicția ridicată, ne-am putut reîntoarce pe banda de alergat sau pe bicicleta ergonomică. Însă, în condiții speciale care au fost, la momentul respectiv tipărite în Monitorul Oficial, deci sunt literă de lege.

 

Desigur, multe dintre voi, dragile noastre cititoare, v-ați cultivat obiceiul de a face sport acasă sau în jurul casei, nu ați abandonat alergatul seara sau dimineața și nici obiceiurile sănătoase. Ceea ce înseamnă că ați așteptat cu nerăbdare redeschiderea sălilor profesionale unde, desigur, antrenamentele sunt mult mai eficiente și pot fi făcute și alături de antrenori sau în motivantele grupuri. 

 

Sigur, reîntoarcerea la sala de fitness rămâne o activitate a cărei siguranță este plasată în continuare sub semnul întrebării, în contextul în care statisticile eliberate de Organizația Mondială a Sănătății arată că 80% dintre bolnavii de COVID-19 sunt asimptomatici. În aceeași măsură, se ridică dilema dacă e mai potrivit să cultivăm intens obiceiul de a face mișcare în aer liber și să înlocuim pe cât posibil varianta de a merge la sala. Există statistici și în această direcție - un studiu norvegian de dată recentă pe tema riscului de transmitere a noului coronavirus și aplicat pe un eșantion de 4000 de persoane a relevat că persoanele care au mers la sala nu au avut un risc mai crescut de a se infecta sau îmbolnăvi în comparație cu cele care nu au fost. Studiul a fost făcut special în perioada mai-iunie în cinci săli special lăsate deschise. Grupul-mamă a fost împărțiți în două jumătăți: unii aveau ca sarcina să meargă la sala, pe când cealaltă jumătate nu. S-au respectat normele de distanțare și de igienă, s-au dezinfectat echipamentele, distanța obligatorie între persoanele prezente fiind de 2 metri. Peste 80% dintre cei din grupul de test pentru mersul la sală, au frecventat sala cel puțin o dată în cele două săptămâni de studiu și aproape 40% au mers de peste șase ori. Cealaltă jumătate și-a continuat viata în mod obișnuit. După circa 2 săptămâni, ambele grupuri au fost testate pentru SARS-CoV-2.

Niciuna dintre persoanele participante la studiu nu au primit  rezultat pozitiv.Ba mai mult, în luna septembrie 2020, nemții lăudau importanța aerisirii repetate a încăperilor ca măsură ieftină de protecție și foarte eficientă. 

Așadar, la sală sau în aer liber, sportul e sănătos și sigur :). Desigur, recomandarea 100% sigură este să alegeți mișcarea în aer liber cât de des aveți posibilitatea. 

Așadar, pentru a vă susține nu doar cu treninguri și îmbrăcăminte de sport confortabilă, ci și cu informațiile de care aveți nevoie pentru a va bucura de lejeritatea acestora și la sală, nu doar acasă, va lăsăm aici regulile pe care e indicat să le urmați pentru rămâne în siguranță și pentru a va proteja cu responsabilitate. 

 • Desigur, accesul vostru în sala de sport se face doar cu masca de protecție conformă normelor în vigoare. 

  • Dacă alegeți să faceți sport afară, nu aveți nevoie de masca dacă respectați distanțarea fizică. 

  • Dacă alegeți sala iar exercițiile sunt ușoare, puteți purta masca. Pe măsură, însă, ce acestea cresc în intensitate va fi dificil să păstrați nasul și gura acoperite. 

  • Țineți cont de faptul că dacă masca se udă de la transpirație, nu va mai reprezenta o barieră împotriva virusurilor. Însă, având în vedere că aerosolii care se eliberează atunci când facem sport pot fi transmitatori excelenți ai SARS-COV-2, sfatul nostru este să te gândești la o variantă de a face sport în siguranță. 

 • Purtați cu dvs. dezinfectant și nu ezitați să repetați dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor de contact

 • Aduceți-vă de acasă apă pentru hidratare.

 • Accesul în vestiare se face cu respectarea distanţei de siguranţă: doi metri între utilizatori şi patru metri pătraţi pentru fiecare utilizator. 

 • Fiți atente și verificați dacă vestiarele sunt prevăzute cu produse de curăţenie şi dezinfecţie a mâinilor şi dezinfectate și utilizați-le înainte şi după fiecare utilizare.

 • Spălați-vă mâinile înainte şi după antrenament. 

 • Este interzisă folosirea în comun a duşurilor, saunei şi altor zone cu risc mare de transmitere a virusului.

 • Echipamentul folosit în timpul antrenamentului trebuie pus direct într-o pungă de plastic închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălat/curățat la o temperatură de minimum 80°C

 • Varianta ideală de mișcare rămâne, în continuare, cea în aer liber. 

  • Legea încurajează practicarea tuturor sporturilor individuale, în aer liber, cu asigurarea măsurilor de protecție sanitară, în grupuri de maximum 6 persoane care nu locuiesc împreună. 

 

Stretching, alergare, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, yoga, pilates - nu mai ezitați, ieșiți afară cât mai e vremea bună și până nu se instalează ploaia lui noiembrie. 

 

Dacă nu aveți un trening comod și cool de alergare în aer liber, avem noi variante în toate mărimile și culorile și le găsiți AICI

 

 

Leave a Comment